Botten och gallertäcke:
4 ½ dl vetermjöl
2 tsk bakpulver
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
175 g smör
2 ägg (jag använder bara 1 ägg annars blir degen så blöt och mer mjöl får då användas)
Vaniljkräm:
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl grädde
1 äggula
2 msk knappt maizenastärkelse
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 äpplen
Blanda alla torra ingredienser tillsätt sedan smöret i bitar och sist ägget. Tryck ut lite mer än hälften av degen i en form med löstagbara kanter, botten ska täckas och det ska bli en kant på 1-2 cm upp på sidorna.
Sätt in formen i kylen samt den andra hälften av degen i plastfolie.
Blanda alla ingredienserna till vaniljkrämen, uton vaniljsockret, i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Låt krämen svalna och rör sedan i vaniljsockret.
Skala och kärna ur äpplena och skär i tunna skivor/klyftor.
Bred ut vaniljkrämen i formen och lägg äppelskivorna i cirklar runt så att krämen täcks.
Rulla sedan resten av degen till fingertjocka rullar och lägg dem i ett rutmönster över äpplerna.
Kakan gräddas i nedre delen av ugnen i 200° i 35 minuter.
Jag brukar strö över lite kanel innan jag gör rutmönstert!!
Lycka till
Jag brukar strö över lite kanel innan jag gör rutmönstert!!
Lycka till

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar